Recepty ze Španělska
Mnohé pokrmy vyžadují pochopitelně speciální recepty, které rozhodně musí člověk velmi přesně dodržet, aby vzniklo přímo jídlo, které bude opravdu takové, o jaké se má jednat. Paella je v tomto ohledu pochopitelně stejná a je možné říct, že recepty na tento pokrm mohou být rozličné. Volit je možné hned několik různých typů paelly, které mohou být charakteristické zejména specifickou chutí.
Jmenovat bychom mohli tedy konkrétní druhy tohoto pokrmu. Prvním druhem je valencijská paella, která je také v originále nazývána Paella Valenciana. Podle mnohých historek se povídá, že paella vznikla právě ve Valencii a místní lidé jsou na paellu jako takovou velmi pyšní. Určitě je možné říct, že paella má ve Valencii velkou vážnost a obejít se bez ní nemůže prakticky žádná restaurace. Dát si zdejší paellu je nezbytné, jelikož pouze prostřednictvím svých chutí si může člověk opravdu užít typickou dovolenou právě ve Španělsku. Ostatně je důležité také ochutnat mimo jiné i zdejší olivový olej, který je naprosto skvělý. Když bychom měli mluvit například přímo o jednotlivých ingrediencích, které jsou součástí této pochoutky, tak na první pozici by bylo logicky maso, a to jak kuřecí, tak i králičí anebo vepřové. Jinak je také důležité jmenovat třeba hlemýždě a velké množství zeleniny. O kvalitní rýži se snad není nutné prakticky ani zmiňovat.
Jinak je nutné také uvést hned několik dalších druhů paelly, ze kterých jsou typické hlavně druhy paelly s mořskými plody. Tato paella je velmi často vařená zejména v některých oblastech přímo u moře. Čerstvé mořské plody jsou vynikající a milují je nejen muži, ale také pochopitelně i ženy a děti. Paella je hodně dobrá také v různých obměnách, které jsou ryze lokální a mnozí rodilí Španělé by určitě neměli s takovýchto mixů velkou radost.
26. 03. 2012