Recepty ze Španělska
Ryby a plody moře se právem řadí mezi top španělské delikatesy. Najdete je v každém jídelním lístku po celém Španělsku, v pobřežních oblastech jsou však nejchutnější. Mořské plody se nejčastěji připravují s česnekem a citrónem a nejlépe se kombinují se zeleninovými saláty. Jsou také základní ingrediencí tradičního španělského pokrmu – paelly. Paellu si můžete objednat nejen v restauraci, ale běžně ji zakoupíte i ve stáncích na ulicích. Její chuť je však výtečná kdekoli ji ochutnáte.
Mezi mořské speciality patří dále čerstvé ryby, které nabízí každá tradiční španělská restaurace. Španělé si potrpí na čerstvost ryb, proto v pondělí málokdy narazíte na místního obyvatele, který by si rybu tento den v restauraci objednal. Lokální rybáři totiž v neděli nevyplouvají na moře a restaurace tak v pondělí postrádají čerstvé úlovky. Pokud se tedy rozhodnete vyzkoušet místní rybí specialitu, vyberte si kterýkoli jiný den.
Restaurace často nechávají hosty, aby si sami zvolili rybu dle jejich gusta. Syrové ryby jsou mnohdy buď vystaveny v chladícím pultu, nebo vám je číšníci rádi představí na tácu. Volba je tak čistě na vás, nicméně číšníci jsou vždy připraveni vám s nabídkou poradit či vám doporučí pokrm odpovídající vašim představám.
Ryby a jiné mořské produkty vždy nemusí být pouze součástí hlavního jídla. Ze sekce předkrmů určitě stojí za ochutnání i tzv. bacalao, což je nasolená treska servírovaná s tomatovou marmeládou, avokádem a oříšky.
Nedílnou součástí přípravy mořských specialit je kvalitní, za studena lisovaný olivový olej. Španělsko také patří k největším producentům i konzumentům tohoto výtečného produktu. Olivový olej obsahuje vysoký podíl jednoduchých nenasycených mastných kyselin, má spoustu antioxidantů a je tak zdraví velice prospěšný. Španělé ho používají při tepelných úpravách jídla, v zeleninových salátech nebo do něj namáčí bílé pečivo.
30. 06. 2012