Recepty ze Španělska
Velice oblíbený a ve světě žádaný nápoj se jmenuje víno. Existuje velmi mnoho druhů tohoto nápoje. Jsou na trhu kvalitní i ta méně kvalitní vína. Neznámější víno ze všech je beze sporu stolní víno. To se vyrábí z hroznů, které dosáhly nejméně 11° cukernatosti, nebo rmutu. Stolní víno nesmí být nikdy označováno názvem odrůdy ani názvem vinařské oblasti. Dalším velmi známým druhem je jakostní víno. To musí dosáhnout nejméně 15° cukernatosti. Jakostní víno je vyráběno ve dvou druzích a bývá označováno názvem vinařské oblasti nebo názvem odrůdy, ze které bylo víno vyrobeno. Dalším druhem je víno s přívlastkem. Tento druh vína musí obsahovat nejméně 85% vína vyrobeného z odrůdy uvedené na obalu. Toto víno bývá označováno názvem vinařské oblasti a vinařské obce a rokem sklizně hroznů, z kterých je vyrobeno.
Dalším velice dobrým produktem je olivový olej. Ten je skoro dokonalým produktem, který se vyrábí z oliv. Jeho blahodárné účinky jsou známé po celém světě. Nejen, že má antioxidační účinky a je využíván ve velké míře v drogerii a medicíně, ale je také velmi dobrý v kuchyni. Olivový olej je velmi zdravým olejem, který je kvalitní a vyhledávaný v mnoha zemích. Tento druh oleje se může využívat v jakékoli kuchyni. Také se výborně hodí do studené i teplé kuchyně nebo jen jako přídavek do salátů.
Velmi dobře si můžete pochutnat na jídlu, kterému se říká zapečená vinná klobása. Tato delikatesa je vyhledávaná lidmi po celém světě a velice se hodí k některému z výborných červených vín. Dobré víno a kvalitní olivový olej se velice hodí k pokrmu zvanému paella. Tento typický španělský pokrm je uznáván gurmány po celém světě. Paella je velmi podobná pokrmu, který u nás známe, jako rizoto. Základní surovinou je zde zelenina, rýže a kvalitní maso. Paella se dělá zásadně z neumyté rýže, ta totiž zaručuje, že její škrobový obal dodá pokrmu to správné zahuštění, jaké má pravá paella mít. Nejlepší je k tomuto exotickému jídlu červené víno, které dovolí konzumentům prožít výbornou chuť jak jídla, tak vína. Je všeobecně známo, že pokud vyberete dobré víno k jídlu, jeho chuť se zmnohonásobí a vy se budete i doma cítit jako v té nejlepší restauraci.
05. 12. 2011