Recepty ze Španělska
Dochází Vám inspirace, co vařit k nedělnímu obědu? Odpoutejte se od zažitých stereotypů a nechejte se zlákat chutnou, a přitom snadno stravitelnou španělskou gastronomií.
O málokteré kuchyni se dá říci, že má hluboké kořeny zaryté v historii, jako právě španělská kuchyně. Právě u této gastronomii tak jako málokde jinde platí, že ji ovlivňuje nejen její geografická poloha, ale také právě zmíněná historie. Pyrenejský poloostrov totiž byl jedním z míst, kde od nepaměti působili Arabové a Židé. Ti zde pobývali již od dávného středověku. Ve španělské gastronomii se rovněž odráží kulinářské umění „nového světa“. Ve Španělsku existují jídla, která jsou typická, jak pro celou zemi, tak pro konkrétní region. Ve španělské gastronomii jako jinde ve Středomoří se tu velmi hojně užívá olivový olej. Není to žádná náhoda, neboť Španělsko je největším producentem i konzumentem tohoto tekutého moku. Dalšími charakteristickými surovinami při přípravě pokrmů jsou česnek, cibule, rajčata, papriky, římský kmín a šafrán.
Celou řadu poctivých španělských potravin můžete koupit také v České republice. U nás jsou zastoupeny především značkou Bassta. Ta je výsledkem dlouholetého působení v oblasti dovozu potravin. Jsou zárukou vynikající chutě, kvality i výborné logistiky. Na sladkou pouť španělských dezertů se můžete vydat také společně s gastro balením ovoce. Bohatou ovocnou nabídku si můžete prohlédnout zde www.bassta.cz/ovoce/. Díky Maurům můžeme dnes dopřát mlsným lidským jazýčkům sladkosti postavené na mandlové bází, vliv francouzské kuchyně se projevil v bohatých krémových chuťovek. Nejznámějším dezertem na celém Pyrenejského ostrově jsou populární churros. Za naprostou slast lze považovat mandlový koláč Tarta de Santiago či lehký zákusek s výraznou sýrovou chutí z oblasti Cantabria.
17. 03. 2021